Waar de Britten ongeveer in kampen van gelijke grootte zijn verdeeld in het Brexit-referendum, is de overgrote meerderheid van het personeel in de Londense City het wel eens: er moet geen Brexit komen. Er staat dan ook heel wat op het spel.

Het lijkt een spannend referendum te worden, volgende week donderdag. Dan mogen de Britten kiezen: moet Groot-Brittannië in de EU blijven of er toch uitstappen? In de meeste peilingen heeft het Brexit-kamp een voorsprong, maar de verschillen zijn klein.

Onder Britse ondernemers is een opvallende tweedeling: de kleinere bedrijven die voornamelijk op het eiland zakendoen zijn in meerderheid vóór een Brexit, terwijl multinationals liever in de EU blijven. De grootste eensgezindheid  bestaat in de Londense City, waar liefst 84 procent in de EU wil blijven, stelt de Financial Times.

De City is in de afgelopen dertig jaar zeer internationaal geworden – grote internationale banken maken er de dienst uit. Een belangrijke factor daarin is de open Europese markt, waardoor er zonder restricties door de gehele EU kan worden gehandeld. Als de Britten uit de EU stappen, is het maar de vraag of in Groot-Brittannië gevestigde financiële instellingen een gelijk speelveld houden in Europa. Veel banken denken er dan aan om naar het Europese vasteland te verhuizen.

Lees ook: ‘De grootste verliezers van een Brexit zijn niet de Britse, maar Amerikaanse banken’

Banken verspreid over EU

Dat zou ook voor Europa een stevige tik kunnen beteken. Er is namelijk niet een duidelijk alternatief voor Londen voorhanden. Frankfurt ligt voor de hand, omdat de Europese Centrale Bank daar is gevestigd. Maar Frankfurt is, met 700.000 inwoners, geen wereldstad, en veel bankiers willen daar liever niet wonen.

Ook Dublin zou een optie kunnen zijn: er wordt net als in Londen Engels gesproken, en het belastingklimaat is mild. Maar Ierland ligt vrij afgelegen. Banken zouden ook kunnen vertrekken naar Lissabon of Warschau, of naar wereldstad Parijs.

Omdat er niet een duidelijke opvolger is, bestaat de vrees dat de banken allemaal naar een andere stad trekken. Een aantrekkelijk centrum zoals Londen op dit moment is, verdwijnt dan. Op die manier zou de Europese Unie de concurrentie met andere financiële metropolen - zoals Singapore of Tokio - wel eens kunnen verliezen, zo stelt de FT.

Geen campagne

Zelf blijven de bankiers liever in Londen - als Groot-Brittannië in de EU blijft, althans. Maar ze durven geen openlijk standpunt in te nemen, bang als ze zijn om consumenten af te schrikken. Daarnaast zijn bankiers bang dat een campagne de zaak wel eens tegen zou kunnen werken: het imago van de bankiers is sinds de financiële crisis immers niet zo best.

Daarnaast zijn er ook uitgesproken voorstanders van een Brexit in de City. Bijvoorbeeld onder speculatieve hedgefondsen, die last hebben van verscherpte regulering. Ook EU-restricties waarin is opgenomen dat bonussen voor bankiers niet hoger mogen zijn dan twee maal het salaris, zijn weinig populair.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl